Miljøoptimerede dyrkningsstrategier i kartofler

Miljøoptimerede dyrkningsstrategier i kartofler
Projektansvarlig

Formålet er at undersøge effekten af klorholdige gødninger på kvaliteten af spisekartofler.

Resume
Det er almindeligt at anvende klorfri gødninger til stivelseskartofler i både ind- og udland, mens anvendelsen af klorfri gødning til spisekartofler næsten udelukkende er et dansk fænomen. Dokumentationen for at an-vende klorfri gødning er begrænset til ganske få forsøg. En økonomiberegning i 2010 viser, at der er mellem 10-15 pct. at spare på gødningsudgifterne, hvis der anvendes mere kloridholdige gødninger. Formålet med projektet er, at demonstrere om landmanden ved at anvende traditionelle klorholdige kaliumgødninger i spisekartofler kan reducere omkostningerne ved dyrkningen, uden at det går ud over kvalitet og udbytte.
Der anlægges forsøg på tre forsøgslokaliteter med forskellige jordtyper i sorten Folva. Forsøget anlægges i 4 rækker a 8 meter, hvor de to yderste rækker fungerer som værn. I vækststadie 11 bedømmes for fremspiring og antal stængler pr. plante. Tre gange i løbet af vækstsæsonen bedømmes for plantefarve. Der gennemføres plantebeskyttelse som i den omgivende mark. Der høstes udbytte i de to midterste rækker og knoldene bedømmes for størrelsesfordeling, grønne, deforme, udkogning og mørkfarvning én og 24 timer efter kogning.

Demonstration af Miljøoptimerede dyrkningsstrategier i kartofler

Oversigt over de lokale demonstrationer i projektet: Miljøoptimerede dyrkningsstrategier i kartofler.

Oversigten 2011 - Kartofler

Afsnit fra Oversigt over Landsforsøgene 2011.

Anvendelse af kloridholdige gødninger i spisekartofler

Forsøg viser, at i kartoffelsorten Ditta kan der anvendes kloridholdige gødninger indeholdende op til 70 kg klorid uden påvirkning af udbytte og mørkfarvning efter kogning.